Comfort Energy neemt de nodige maatregelen om verspreiding van het Corona-virus te vermijden. Bij de levering van je mazout nemen we social distance en bijzondere hygiënische voorschriften in acht.

Turteltaks daalt naar 10 euro!

dinsdag, 26 september, 2017

Comfort Energy - Turteltaks daalt naar 10 euro

 

De Turteltaks, wat is dat nu weer precies?

De Turteltaks of Bijdrage Energiefonds heeft als doel de afbouw van de schulden voor groenestroomcertificaten te financieren. Een groenestroomcertificaat is het bewijs dat iemand een bepaalde hoeveelheid energie opwekte uit hernieuwbare bronnen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen. Wie zo'n energie produceert, krijgt van de Vlaamse Regering een of meerdere certificaten, afhankelijk van de hoeveelheid geproduceerde energie.

Door de subsidiëring van o.a. zonnepanelen ontstond er een overschot aan groenestroomcertificaten die de netbeheerders, die verplicht zijn de certificaten aan een minimumprijs op te kopen, zelf niet konden doorrekenen in de nettarieven. De schuldenberg van de niet-doorgerekende certificaten liep uiteindelijk op tot bijna 2 miljard euro.

Van 100 euro naar 9 euro

Voor een gezin met een gemiddeld verbruik daalt de Vlaamse energieheffing van 100 naar 9 euro. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein maakt zich sterk dat de rekening zal kloppen. Gezinnen die genieten van een sociaal tarief worden vrijgesteld van de nieuwe heffing. De Turteltaks wordt afgeschaft en vervangen door 2 nieuwe maatregelen die samen ongeveer 9 euro kosten voor een gezin met een gemiddeld verbruik.

  • De eerste heffing is een vaste heffing van 5 euro per jaar.
  • De tweede heffing is gebaseerd op het verbruik en komt voor een gezin met een gemiddeld elektriciteitsverbruik neer op 4 euro per jaar.

"Bovendien stellen wij bewust de 280.000 gezinnen met een sociaal tarief voor elektriciteit helemaal vrij van de energieheffing", zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in zijn Septemberverklaring.

Professionelen en bedrijven betalen per jaar:

  • 94,5 euro als ze op laagspanning werken,
  • 1.800 euro als ze op middenspanning werken,
  • 10.500 euro als ze op hoogspanning werken.

Voor iedereen is dit een verlaging in vergelijking met de zogenaamde Turteltaks.

Hoe kan dat nu allemaal?

Het kabinet-Tommelein wijst erop dat de heffing zo sterk naar beneden kan omdat twee geplande grote biomassacentrales er niet komen. Die waren goed voor een certificatenkost van zowat 400 miljoen euro per jaar. Als die niet worden gebouwd, hoef je die kost ook niet te aan te rekenen via een heffing.

 

 

Jaarlijks €25 korting op gas of €150 korting op je tanksanering?

Klik hier voor alle voordelen bij Comfort Energy

 


Terug naar overzicht

Opgelet:

Ok