Een bestelling annuleren: Mag dat of mag dat niet?

donderdag, 7 mei, 2020

Heel wat van onze klanten worden momenteel geconfronteerd met langere wachttijden. Terwijl de prijzen op datum van hun bestelling al historisch laag stonden, zijn de prijzen nog verder gedaald naar aanleiding van het coronavirus.  Veel klanten stellen zich nu de vraag of ze hun bestelling alsnog kunnen annuleren, om dan opnieuw aan een lagere prijs te bestellen.

Zo ook, Nicole, een klant van Comfort Energy, die haar bestelling heeft geplaatst op 05/04/2020 maar op 05/05/2020 nog niet werd beleverd.  Mag/Kan zij haar bestelling annuleren en een nieuwe bestelling plaatsen aan de lagere prijs, die geldig is op het moment dat ze haar nieuwe bestelling plaatst?

We vroegen het aan Brafco, de Belgische federatie voor Stookolie. Zij lichten het antwoord toe:

“Mazout wordt meestal besteld per telefoon, per email of online. Bij de verkoop op afstand geldt in principe het herroepingsrecht waarop je je kan beroepen.

Maar het Wetboek Economisch Recht maakt hier een uitzondering op. Bij producten of diensten waarbij de leverancier voor de prijs afhankelijk is van de financiële markten, zoals mazout, kan de verkoop op afstand niet meer geannuleerd worden.  De mazoutleverancier mag zijn stookolie wettelijk niet met verlies verkopen, dus om dat risico veilig te stellen bij de volatiele marktprijzen van mazout, wordt de prijs afgesproken op het moment van de bestelling en mag er niet meer geannuleerd worden.

Uiteraard snijdt dat mes van 2 kanten. Aangezien de prijs op het moment van bestelling wordt gehandhaafd, is ook de klant beschermd tegen stijgende marktprijzen tussen het moment van bestellen en het moment van leveren.”

Dus, wettelijk gezien mag Nicole haar bestelling niet meer annuleren en wordt de prijs op het moment van haar bestelling gehandhaafd.

Voor meer uitleg, kan je onderstaand artikel op Brafco lezen of het radiofragment op Radio 2 beluisteren.

Brafco: https://www.brafco.be/nl/nieuws/bestelling-stookolie-annuleren-om-te-kunnen-genieten-van-een-nog-lagere-prijs

Radio2: http://outpost.vrt.be/privemp3/InterviewRadio2_20200430161442.mp3

Wetboek Economisch Recht: https://economie.fgov.be/nl/themas/consumentenbescherming/uw-rechten-afdwingen/uw-aankopen/een-aankoop-annuleren/wanneer-hebt-u-een-wettelijk/uw-herroepingsrecht-uitoefen

 


Terug naar overzicht

Opgelet:

Ok