Comfort Energy neemt de nodige maatregelen om verspreiding van het Corona-virus te vermijden. Bij de levering van je mazout nemen we social distance en bijzondere hygiënische voorschriften in acht.

6 tips om te besparen op je verwarming

Een lagere energiefactuur ... begint bij een lager verbruik! Want wist je dat de kost voor verwarming 50 tot 70% uitmaakt van je complete energiefactuur? Als je bespaart op verwarming, voel je dat niet noodzakelijk in huis, maar wél meteen in je portemonnee!

1. Stel je kamerthermostaat optimaal af.

Je thermostaat registreert de temperatuur in de ruimte waar hij hangt en stuurt die informatie door naar de verwarmingsketel die dan automatisch aan- of afslaat.

De beste plaats voor je kamerthermostaat
• 1,5 meter boven de grond
• niet te koud, dus niet naast de voordeur of tegen een buitenmuur. Je thermostaat registreert anders een temperatuur die lager ligt dan in de rest van de ruimte en zal te snel je verwarmingsketel activeren.
• niet te warm, dus niet naast een warmtebron, zoals een lamp, de tv, of in het zonlicht. Je thermostaat registreert anders een temperatuur die hoger ligt dan in de rest van de ruimte en zal minder snel je verwarmingsketel activeren.
Laat je thermostaat je dag- en nachtritme volgen

Met sommige thermostaten kan je zelf de gewenste temperatuur instellen op elk moment van de dag. Een richtlijn:

  • Zonsopgang.

Stel de temperatuur in op 18°C zodat je badkamer lekker warm is wanneer je opstaat.

  • Het uur waarop je naar je werk vertrekt.

Laat de temperatuur zakken tot 16 °C.

  • Het uur waarop je weer naar huis vertrekt.

Verhoog de temperatuur tot 21°C. Zo kom je thuis in een lekker warm huis.

  • Een uur voor je gaat slapen.

Verlaag de temperatuur tot een aangename 16°C, niet lager. Anders verbruik je té veel energie om je huis ‘s ochtends weer op te warmen.

Ga voor 1 graadje minder en bespaar 7%

Wil je graag extra besparen op je energiefactuur? Stel je thermostaat gedurende de hele dag 1 à 2 graden lager in en trek een extra trui aan. Goed voor een besparing van 7%!

2. Installeer een thermostatische kraan op je radiatoren.

Je thermostaat staat in één ruimte – meestal de woonkamer – en stuurt de verwarmingsinstallatie aan. Met thermostatische kranen op de radiatoren kan je ook in de overige ruimtes de temperatuur nauwkeurig regelen.

Een thermostaatkraan heeft een sensor waarmee hij de temperatuur in de ruimte meet. Is die lager dan de ingestelde temperatuur, dan verhoogt de kraan de toevoer van warm water in de radiator tot de gewenste temperatuur wordt bereikt. Een richtlijn:

  • 19-21°C in de woonkamer,
  • 15-16°C in de kamers,
  • 23-24°C in de badkamer.

Een alternatief is een verplaatsbare kamerthermostaat. Je neemt je thermostaat dan mee naar de ruimte waar je een tijdje zal verblijven: je bureau overdag, de keuken bij het koken, de tv-hoek tot je gaat slapen, …

3. Isoleer je leidingen.

Je warmwaterleidingen verliezen onderweg flink wat warmte. Dat kan beter! Haal in de doe-het-zelfzaak isolatierollen. Vertrek bij je stookketel en pak de leidingen warmpjes in. Een eenvoudige, makkelijk te realiseren ingreep waarmee je toch heel wat bespaart!

4. Sluit rolluiken en gordijnen.

Is de zon onder? Tijd om je rolluiken en gordijnen te sluiten. Dat is niet alleen gezelliger, je bespaart er ook 5% energie mee! Vensters – zowel met enkel als dubbel glas – geven immers ‘koudestraling’ af. Dat voelt koud aan en daardoor zet je de verwarming makkelijk een graadje hoger. Snel de gordijnen sluiten, dus. Zo houd je bovendien de tocht tegen die door kleine spleten en kieren naar binnen dringt.

Let wel: zorg dat de gordijnen niet voor de radiator hangen. De warmte blijft dan hangen tussen het gordijn en het raam en gaat uiteindelijk verloren.

5. Verlucht je huis goed.

Droge lucht is veel efficiënter op te warmen dan vochtige lucht. Het is dus belangrijk dat de ruimtes die je verwarmt goed geventileerd worden. In nieuwbouwhuizen zit vaak al een heel goed ventilatiesysteem, maar bij wat oudere huizen moet je hier zelf voor zorgen. De simpelste manier om te ventileren is deuren en ramen open te zetten. Een half uur per dag volstaat.

6. Hou je energieverbruik bij.

Als je elke week je meterstanden noteert, sta je telkens even stil bij je verbruik. Campagnes zoals energiejacht.be bieden je een gratis online tool om je meterstanden te noteren en te vergelijken met vorige week, vorig jaar ... Vaak is het noteren van je meterstanden al voldoende om bewuster om te gaan met energie. En de typische besparingstips echt ter harte te nemen. Je kent ze ongetwijfeld: doe het licht uit in ruimtes waar je niet bent, kook met het deksel op de pan, douche kort … Dóen!

Opgelet:

Ok